Микропластмаси – кога ще бъдат забранени в ЕС?

Source: http://beatthemicrobead.org/

Микрочастиците от пластмаса са превзели козметичната индустрия и на свой ред те превземат Световния океан. По същество микропластмасите представлява фрагменти от пластмаса с размер под 5 мм. Те се съдържат в множество козметични продукти – кремове, ексфолианти, паста за зъби и др. Козметичните компании ги добавят в продуктите си, заради избелващите и почистващите им свойства, но не се интересуват от въздействието им върху околната среда.

Пречиствателните станции не са проектирани да премахват микропластмасите от отпадъчните води. Така те проникват в океана и стават “храна” за широк спектър от морските обитатели.

Очудващо за някои е, че САЩ гласуваха закон за забрана използването на микропластмаси в козметиката преди Европейският съюз (ЕС).  В ЕС все още текат проучвания относно потенциалното въздействие на микропластмасите, а наскоро Великобритания обеща до края на  2017 година да гласува закон за забрана на използването им.

Явно лобито на козметичните компании е силно и въпреки, че голяма част са заявили, че доброволно ще приключат с практиката на добавяне на микропластмаси в продуктите си до 2020, ЕС не смее да подходи с твърда ръка и да забрани използването им по-рано. Алтернативи на микропластмасите има, но те са свързани и с по-високи разходи, които големите играчи в индустрията биха искали да отложат във времето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »