Плодовете от любимия ви супермаркет може да са от преди 6 месеца

Няма да повярвате, но плодовете/зеленчуците в супермаркета може да са обработени по такъв начин, че да имат срок на годност от близо 6 месеца. В тази галерия може да видите кой плод/зеленчук какъв срок на годност може да има след обработка:

This slideshow requires JavaScript.

Ябълката, която купувате може да изглежда свежа, но тя всъщност може да е на близо 10 месеца.

Ябълки, круши и картофи може да са били на съхранение в продължение на почти една година и да са били третирани с химични препарати и/или много ниски температури, за да изглеждат свежи на витрината.

В хранителните вериги се използват т.нар хотели за плодове, където те съхраняват например ябълки, при променен в състава си въздух. Нивата на кислород са намалени до под два процента, така че ябълките изпадат в подобие на зимен сън, казва датския учен Мерете Еделенбос (Merete Edelenbos). Този списък с продукти и потенциала им за срок на годност е съставен от нея и публикуван в местен датски вестник.

След подобна обработка, плодовете губят половината от съдържанието си на витамин С за половин година. Вкусът им също е засегнат от тези методи.

Затова е най-добре да купувате от местни производители или поне от зеленчукови магазини, които могат да ви дадат точна информация от къде и кога са закупили стоката, която ви продават.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »