Сезонът на слънцезащитните продукти започва

2/3 от слънцезащитните продукти предлагат лоша защита или съдържат съмнителни съставки

hand heart finger care ear arm nail cream lip close up human body nose spa eye head skin organ massage facial treatment skincare pampering macro photography applying lotion pamper skin care sunscreen moisturizing sunblock healthy skin skin care beauty moisturizer suncream bodycare

Източник: https://pxhere.com/en/photo/604283

Наскоро работната група по околна среда на EcoWatch издаде своето 12-то ръководство за слънцезащитни продукти, в което дава оценка за безопасността и ефикасността на повече от 1000 слънцезащитни продукти, овлажнители и балсами за устни. Учените от EWG установяват, че 67% от продуктите не работят добре или съдържат съставки, които могат да навредят на здравето. Повечето слънцезащитни продукти на пазара съдържат съставки, които разрушават хормоните, като например оксибензона. Изследванията показват, че оксибензона е алерген, който се просмуква през кожата и заради употребата му в слънцезащитни продукти, може да бъде открит в органите на почти всеки американец.

Оксибензона се намира в по-голямата част от продуктите на пазара, включително почти всички слънцезащитни продукти, чиято стойност на SPF е по-голяма от 50. Старши ученият от EWG Дейвид Андрюс заявява, че високите стойности на SPF са маркетингов трик, който може да доведе до прекомерна експозиция.

“Хората са склонни да злоупотребяват с продукти с висок слънцезащитен фактор от 75, 80 или 100, прекарват повече време на слънце, без да ги прилагат отново, излагайки себе си и своите семейства на по-голям риск от UV щети”, коментира Дейвид Андрюс.

Слънцезащитните продукти с лошо качество могат да предотвратят слънчево изгаряне, но няма да защитят кожата от вредните ултравиолетови лъчи А, които причиняват стареене на кожата и евентуално меланом.

Това лесно за употреба Ръководство за слънцезащитни продукти включва списък на най-добрите слънцезащитни продукти за деца .

Ръководството на EWG помага на потребителите да намират продукти с високи оценки за осигуряване на широкоспектърна защита и които са произведени със съставки, пораждащи по-малко опасения за здравето.

Ето няколко съвета за избор на по-добри слънцезащитни продукти:

 

  • Избягвайте продуктите с оксибензон. Това химично вещество прониква в кожата, попада в кръвния поток и блокира мъжкия полов хормон андроген.
  • Стойте далеч от слънцезащитни продукти със стойности на SPF (слънцезащитен фактор) по-високи от 50+. Високите стойности на SPF не осигуряват повишена UVA защита и може да ви заблудят, че сте защитени от увреждане от слънцето.
  • Избягвайте спрейове. Тези популярни продукти не осигуряват плътно и равномерно покритие върху кожата. Те могат да представляват опасност при вдишване.
  • Избягвайте интензивно излагане на слънце по време на пиковите часове от 10 до 16 часа

 

Източник на статията: https://www.ecowatch.com/choosing-sunscreen-wisely-2571110025.html

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »