Полезни съвети за една по-зелена Коледа

Коледа според някои е най-прекрасното време през годината, но за други тя може да се превърне в ненужно стресираща, консуматорска и разточителна.

Всички знаем как подготовката и почистването след Коледните и новогодишните празници могат да бъдат ненужен стрес за всички замесени в процеса. В много случаи купуваме повече от нужното и оставаме с купища ненужни за нас неща – тонове гланцирана опаковъчна хартия и панделки (остатъци след опаковането на подаръците), ненужни понякога подаръци, прибори за еднократна употреба останали след непредвидените гости, повече от нужното количество храна и евентуално една елха, с която трябва да се разделим след празниците.

В следващите няколко реда ви предлагаме няколко начина, с които да направите Коледа и новогодишните празници по-щадящи за околната среда. Няма да ви отегчаваме със статистики какъв е въглеродният отпечатък от празниците, а и не мислим, че има сериозно изследване в България на тази тема. Основното правило е, че в много случаи “по-малко означава повече” – “Less is more!”

Предложение 1: Намалете скоростта

Намалете скоростта по Коледа

Коледа е празник, в който трябва да се радваме, че сме с роднините си заедно. Декорацията на елхата и всички останали украшения не са нещото, без което Коледата би била невъзможна. Нека се фокусираме върху комуникацията помежду ни и спомените за изминалата година, а не върху декорации, които биха били захвърлени след празниците. Опитайте се да опростите този аспект на празника като изобщо не купувате повече отколкото е нужно, или сами направите декорация с подръчни материали.

Предложение 2: Опаковки за подаръци

Знаете ли, че гланцираната хартия за опаковане на подаръци не може да се рециклира? Може да спестите на себе си, а и на околната среда този ненужен отпадък като вместо това използвате стари списания, вестници или най-обикновена кафява амбалажна хартия, а вместо панделка използвате конопено въже. Друга идея е да използвате стари хартиени торби от покупки за опаковане на подаръците.

Предложение 3: Декорация

За тези от вас, които предпочитат да прекарат време с любимите си хора и не се притесняват да си изцапат ръцете – има безброй предложения за декорации на дома с подръчни материали. Като започнем с гирлянди от стари списания, снежинки, венци от клонки на иглолистни дървета, рисунки по стъкло, и много други.

Предложение 4: Идеи за подаръци

Не всеки би бил особено впечатлен от подобни подаръци, но вместо да купувате подарък от магазина, можете да го изработите сами или да изберете подарък от магазин за вещи втора употреба или онлайн търговия (като olx.bg или bazar.bg). Тези, които разбират, че сте вложили личното си време, въображение и старание, ще оценят подобаващо подаръка и за тях той няма да представлява чисто и просто един предмет. Примери за подобни подаръци могат да бъдат – малки терариуми, вази от изрисувани бутилки и много други.

Предложение 5: Подкрепете местния бизнес

Намалете въглеродните емисии за транспорт на храната за Коледната трапеза като пазарувате местни продукти, които са в сезон. Вместо да пазарувате от големия супермаркет, покрепете малкото магазинче за плодове и зеленчуци. Така парите от покупките ви остават в местната икономика, а не излизат от страната през офшорни компании.

Предложение 6: Коледна елха или нейна алтернатива

Ако мислите, че пластмасовата елха е най-еко решението за коледно дръвче, помислете отново. Според няколко проучвания енергията и емисиите въглероден диоксид за направата на едно подобно дръвче я правят устойчив продукт единствено ако се ползва от 10 до 15 години. За да не ви се налага да подкрепяте отсичането на иглолистни дървета и да не ползвате една и съща елха за 15 Коледи подред, може да предпочетете да купите по-малко живо дръвче, което да засадите след празниците или пък да бъдете малко по-креативни и да направите арт версия на Коледната елха.

Екипът на Активно Бъдеще ви пожелава весело посрещане на Коледа и новогодишните празници!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »