Замърсяване на река Мелнишка от дейността на предприятие за рециклиране и производство на полиетиленови продукти

Ecoreplast

Сайт на Екорепласт: http://ecoreplast-bg.com/?page_id=908

Започвам писането на тази статия с много негативни емоции. Омръзнало ми е да слушам за несправедливости от всякакъв характер в България и чужбина и медиите да създават усещане за безпомощност. Поради тази причина винаги се опитвам да направя каквото е по силите ми, когато мога. Днес забелязах нещо, което ме отврати с наглостта си. На връщане от Мелник реших да направя почивка в началото на село Капатово (общ. Петрич) и паркирах в близост до цех за рециклиране и производство на полиетилен и полиетиленови продукти. Още с излизането от колата ми направи впечатление странната неприятна миризма, която се носеше наоколо.

Реших да се разходя около складовата им площадка, за да видя от къде идва тази миризма. Предположението ми беше, че употребената вода от производството се излива в близката река. По тази причина отидох да се уверя с очите си и с камерата на телефона си, че това е вярно. Не ми отне повече от 5 минути, за да намеря източника на неприятната миризма и подтвърждение на съмненията ми. Снимковият и видео материалите ще бъдат предоставени на РИОСВ – Благоевград за проверка по случая, а аз оставям на вас сами да прецените на база на предоставените материали дали отпадъчните води изглеждат третирани по някакъв начин и дали водата в реката и околностите ви изглеждат чисти.

Без да искам да обременявам никой с не-експертното си мнение смятам, че при вливане на отпадните води в реката не са спазвани нужните екологични стандарти. Името на компанията е подвеждащо за спазване на някакви екологични принципи, сайтът им също. Бих искал да апелирам към това всеки да съблюдава за нередности, които се случват. Все пак ще изчакам компетентното мнение на органите каква е оценката им на отрицателното въздействие върху реката от вливането на отпадните води. На снимките може да видите, че изглежда сякаш има нефтен разлив в околностите между площадката и реката.

Ще следя развитието по случая и ако РИОСВ – Благоевград не предприемат никакви мерки, ще сигнализирам и на други институции.

Автор: Джовани Николов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »