Високата цена на евтината храна

Какъв е бюджетът ви за храна всеки месец – 200, 300, 400 лв…? Американците харчат по-малко пари като процент от доходите си за храна, отколкото хора от всяка друга страна в света. Като цяло, само 6% от бюджета на американските домакинства отиват за храна, в сравнение с французите, които изяждат 14% от доходите си, или кенийците, които използват 45% от доходите си за хранителни стоки. В България бюджетът за храна по данни на Европейската комисия е 169 евро месечно или 35% от средната работна заплата (937 лв).

Нека разберем каква е реалната цена на евтините храни.

Колко струват субсидиите за земеделие на данъкоплатците? – 58.8 милиарда евро за 2015 година. Субсидиите са нужен инструмент за гарантиране на сигурност в производството на храна, но една част от тях се превръщат в нож с две остриета. Има много анализи в медиите за това как след членството ни в ЕС, голяма част от земеделците се преориентират към културите, които им гарантират най-висока субсидия на база вложени средства и усилия. Така стигаме до момента, че земеделието се окрупнява и се отглеждат основно зърнени култури.

В САЩ сходна политика със субсидиите води земеделието към отглеждане основно на царевица, от която се произвеждат стотици продукти, които имат приложение в хранителната индустрия. Тъй като земеделците имат прекрасен стимул за отглеждане на царевица, те отглеждат все повече и повече от нея. Така цената на продукцията се поддържа изкуствено ниска.

Какво може да направи фермерът с голямото количество царевица, която е произвел? Да я продаде за производство на хранителни добавки. Всички мистериозни съставки, изброени по хранителните опаковки като лимонена киселина, фруктоза, сорбитол, декстроза, млечна киселина, моно-содиев глутамат, малц и диглицериди са странични царевични продукти. И всеки един от тях съдържа калории.

Това са държавно-субсидирани евтини калории, които взимани в големи количества водят до сериозни последици за здравето. Документални филми като Super Size Me и Food Inc. се опитват и до голяма степен успяват да разкрият последиците за здравето от евтината храна.

Редовното хранене с пакетирани или бързо приготвени храни води до затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет. Едно американско проучване на Harvard Medical School доказва, че децата, които ядат бърза храна три пъти седмично имат повишен риск от астма и екзема.

Евтиното производство на царевица причинява бедност и глад

В резултат на икономическия съюз на Канада, САЩ и Мексико – NAFTA, се стига до ситуация, в която Мексико, родината на царевицата, внася една трета от консумацията си на царевица от Америка. Така мексиканските фермери не могат да се конкурират с ниската цена на царевицата от САЩ и са принудени да излязат от бизнеса и да се преориентират към друга сфера.

Същата ситуация се наблюдава и в животновъдството в България. Българските фермери не могат да се конкурират с ниските производствени цени на мляко и месо в държави от ЕС и вследствие на ниските изкупни цени са принудени да излязат от бизнеса. Липсата на инвестиции в зеленчукопроизводството и ниските субсидии при него водят до същата ситуация, където българското зеленчукопроизводство е оскъпено в сравнение с това на Гърция, Турция и Македония, където е имало достатъчно инвестиции и може да се поддържа по-ниска цена, заради по-високите добиви.

Цената, която околната среда плаща е потресаваща

“Една нация, която унищожава почвата си, се самоунищожава.” Модерното селско стопанство е трудно и скъпо, така че много фермери са принудени да максимизират производството си или да излязат от бизнеса. Това поведение не е финансово или екологично устойчиво. Моно-културното земеделие, въпреки изключителната си ефективност, натоварва земите с прекаленото си използване на ресурси като вода и горния почвен слой. Тези практики водят до изключителни проблеми на засушаване в Средния Запад, където се изпомпват води за напояване на насаждения с царевица осем пъти повече, отколкото естествения воден цикъл може да ги възстанови.

Животните също плащат висока цена

Ако притежавате куче и го принудите да живее в малка кутия през целия си живот, може да бъдете арестуван за жестокост към животните. Това, което повечето хора обаче не искат да осмислят е, че този вид изтезания са нормална практика във „фабричното отглеждане“ във ферми на пилета, прасета, и крави. Някои животни виждат дневна светлина само през деня, в който биват заклани. Тази жестокост към животните отразява цената на евтиното месо.

Условията на труд са ужасни

Животните не са единствените, които субсидират ниските цени на храните с телата си. През 2015, разследване на The Guardian разкри, че голяма част от скаридите, които биват внасяни в САЩ и Обединеното кралство от Тайланд са произведени с труда на роби. Но робският труд не се практикува само в Третия свят. Хиляди селскостопански работници в Съединените щати работят при много лоши условия. През 2011 повече от 1200 души са били спасени от селскостопанско робство само във Флорида.

Риск от болести

От време на време в новините се появяват случаи на хранително натравяне с E. Coli. Чисто чудо е, че подобни статии не се появяват по-често в медиите.

За начало – обичайна практика в Съединените щати е да хранят кравите с изпражнения от птицефермите. Също така с цел да се намалят разходите в производството, някои кланици са успели да ускорят своите продуктови линии с 50%, което води до по-мръсно производство. Това увеличение на производителността на продуктовите линии в резултат води до повече замърсяване на храната с фекална материя, но и повече злоупотреба срещу животните и нарушения на човешките права. В България е имало немалко документирани случаи, в които граждани намират фекалии в салами, кренвирши и други подобни колбаси. Честа практика в този бранш е системно да не се инвестира в пречистване на отпадните води от производството, което води до сериозно замърсяване на подпочвените води и дори създаване на мъртви зони в океаните и реките.

Продължение на статията със съвети какво можем да направим, за да променим статуквото:
http://activefuture.org/index.php/2016/05/01/prodaljenie-visokata-cena-na-evtinata-hrana/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »