Продължение на “Високата цена на евтината храна”

Един от екзистенциалните ужаси в съвременния живот е появата на резистентни на антибиотици бактерии, причинени от прекомерната употреба на антибиотици. Така докато родителите са все по-внимателни при лекуването на децата си за незначителни заболявания с антибиотици, те не са наясно, че животновъдството ги използва в огромни количества. Причината е, че животните са постоянно болни от диетата, която им се предлага и прекарват голяма част от денонощието в собствените си отпадъци. В действителност, FDA е потвърдила, че животните в селското стопанство консумират 80% от всички антибиотици, използвани в Америка. Производителите на месо твърдят, че те не развъждат супер-бактерии заедно с развъждането на добитъка си, но екип от изследователи от Translational Genomics Research Institute откриват, че един на всеки четири пакета месо в САЩ съдържа мултирезистентни стафилококи бактерии.

Какво може да направим?

Уф. Всичко това е ужасно. Възможно ли е действително да се яде отговорно, без да банкрутираме или подкрепяме трафик на хора? Ето някои неща, които може да пробвате:

  1. Не хабете храна

Когато годна за консумация храна бива изхвърлена на боклука, не само губите пари, но и похабявате всичката вода, тор, и труд, които са вложени в отглеждането на храната и транспорта й до вашата чиния. Така че, дори да не знаете дали храната ви е етично произведена или не, не е нужно да бъдете слабото звено и да я похабявате.

  1. Яжте здравословно с ограничен бюджет

Яденето на една наистина здравословна диета противно на очакванията не струва много повече на ден, отколкото нездравословното хранене. Дори и 2 лева повече на ден може да е непосилна сума за много хора, но включвайки разходите за здравеопазване, които нездравословното хранене може да предизвика – определено здравословната диета си струва. Всеки опит да се храните здравословно е награда за тялото ви, така че просто правете толкова, колкото можете да си позволите.

Лиан Браун е създал безплатна онлайн готварска книга Good and Cheap за хора, живеещи на бюджет от $ 4 на ден за храна. Книгата е красиво илюстрирана и богата на вкусни и достъпни рецепти. Рецептите на Браун насърчават гъвкавост – защото живеейки под строг бюджет означава готвене с това, което е на промоция и достъпно. Тя е събрала рецепти, при които е лесно да се заменят част от съставките и все пак да се приготвят вкусни ястия.

  1. Яжте по-малко месо

Животновъдството отговаря за 18% от емисиите на парникови газове. Едно просто нещо, което всеки може да направи, за да забави глобалното затопляне е да яде по-малко месо. Първите стъпки са трудни, но след като пробвате поне за 3 месеца вегетарианство, няма да гледате по същия начин на месото и ще откриете един цял свят от вкусови възприятия, който ви е убягвал преди.

  1. Пийте по-малко напитки, съдържащи захар

Едно скорошно проучване сред ученици в САЩ разкрива, че 40% от техния дневен прием на калории идва от подсладени напитки. Това не трябва да е изненада, имайки в предвид, че затлъстяването в детска възраст е в епидемични нива в определени щати. В такъв случай семействата могат да направят една здравословна промяна в диетата си, която ще им спести доста пари – да започнат да пият вода от чешмата, вместо подсладени напитки.

  1. Пазарувайте сезонно

Пазарувайте сезонни плодове и зеленчуци. Ако видите праскови в магазина за хранителни стоки през декември, можете да сте сигурни, че плодове се отглеждат извън страната. Вие ще платите допълнително за разходите за доставка на тези праскови, а планетата ще плати цената на превоза под формата на по-голямо замърсяване.

От друга гледна точка, производството на зеленчуци или плодове, които трябва да бъдат транспортирани означава, че те се отглеждат само, за да бъдат в наличност в магазина, а не заради вкусовите им характеристики. Поради което купешките домати са безвкусни. Продукцията, която е в сезон е не само по-вкусна, но и много по-питателна.

  1. Пазарувайте от местния пазар

Подкрепяйте местните производители. Местните производители са в неравностойно положение, поради неправилно функциониращата система на субсидии, която приоритизира големите производители, затова когато можете избирайте да купите от тях, вместо от голямата хранителна верига. Има много пазари, които предлагат храна, произведена в региона, която е на по-ниска цена от същата, предлагана в големите хранителни вериги. Така помагате и на планетата, след като храната ви е местно производство и има нисък въглероден отпечатък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »