Интервю с Йоана Зъркова след първата фаза на проекта “Алтернатива Б”

Историите на нашите млади предприемачи за промяна.

 

Интервю с  Йоана Зъркова за нейното пътуване до Дания и участието й в проекта “Alternative B: Green Actions for Social Change”:

 

  1. Разкажи ни повече за проекта “Alternative B” и твоите преживявания?

 

Проектът “Alternative B” за мен се оказа прекрасна възможност да се откъсна от сивото ежедневие и да дам път на идеите си за социална промяна, които често остават на заден план.

Той ме срещна със 17 интелигентни мотивирани участници от седем държави, които не само ми предадоха частичка от културата си, но и ми показаха какво богатство е да работиш с хора с различни идеи и гледни точки, израснали в друга социална реалност.

Кандидатствайки за “Alternative B”, аз не знаех какво ме очаква. Не подозирах колко много ще науча от останалите участници и от работата си по проекта. В Гьординг ме очакваше перфектна организация и добре сформиран екип, прекрасна програма, която ни помогна да обърнем внимание и на малките детайли, важни за развитието на идеите ни.

 

  1. Каква е твоята идея за социален бизнес, над която работиш?

 

Идеята ми за социален бизнес се състои в създаването на организация, която се занимава с изграждане на мотивация за личностно развитие у тийнейджъри във възраст 15-18 год. чрез менторство и уъркшопове със специалисти от различни сфери на дейност. Друг аспект е създаването на групи по интереси и организирането на културни мероприятия. Посредством тях младежите ще намират връстници със сходни хобита, които да ги мотивират да вървят напред и да продължават развитието си в по-добра посока.

 

  1. Какво научи през тази една седмица на обученито в Дания?

 

Основният урок за мен беше, че човек не трябва да се ограничава единствено до собствената си гледна точка, а винаги да търси повече.

 

  1. Разкажи ни малко повече за Дания. Какво видя там?

 

Първите ми впечатления от Дания бяха за чистота, ред и спокойствие навсякъде, където отивахме. Лицата на хората изразяваха приветливост и позитивизъм. Имаше красота и стил във всеки детайл.

 

  1. Как ще предължи твоето участие в проекта от тук насетне?

 

След наученото в Дания първата стъпка е организиране на кратък пробен семинар, който да спомогне за обективното оценяване на избрания подход и реакцията на участниците. Целта е да се установят и попълнят пропуските, за да се реализира успешно идеята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »